Accentuació
0 opinions 0 opinions   imprimir  enviar a un amic   disminuir la grandària de la lletra augmentar la grandària de la lletra  

L' accent és la força de la veu amb què es destaca una part de la paraula. Així, es pot distingir entre una síl·laba tònica (si té accent) o àtona (si no en té). No tots els mots tenen una síl·laba tònica si es pronuncien dins la tira fònica. Per exemple, en la frase Ell es tombava al llit, els mots es i al no reben accent, resulten àtons.

Moltes llengües, entre elles el català, marquen la presència de l'accent amb un signe gràfic segons unes normes d'ortografia. L'accent gràfic ajuda a pronunciar correctament el mot (per exemple, entre fàbrica, fabrica, fabricà) i a vegades a distingir entre dues paraules idèntiques (en aquest cas es parla d'accent diacrític, per exemple, Ella es creu jove / Ella és jove).

En català només es pot accentuar una vocal, mai una consonant. La a porta sempre que s'hagi d'accentuar l'accent obert (`), la i i la u, l'accent tancat (´) i la e i la o el poden portar obert o tancat segons la pronunciació.

Cliqueu els següents enllaços i realitzeu les activitats:

Activitat 1: recompte de síl·labes

Activitat 2: la síl·laba tònica

Activitat 3: l’accent

Activitat 4: l’accent tancat i obert

Activitat de reforçAcí teniu més de enllaços per a perfeccionar l'accentuació:

<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } -->

Bloc de 1r ESO

Regles d'accentuació

Zona Clic

Imatges d'errades d'accentuació:


  imprimir imprimir  mostrar en pdf mostrar en pdf  enviar a un amic enviar a un amic
favorits  del.icio.us  digg it!  meneame
Opinions (0)envia la teva opinió envia la teva opinió